Papiercorso
Jan Ligthart

Roosjes maken

De corsowagen van o.b.s. Jan Ligthart bestaat uit papier. Alles wordt speciaal voor de wagen gemaakt en is daardoor zeer tijdrovend. De grootste klus is het maken van de roosjes.

Om van de corsowagen een mooi geheel te maken, dat zowel bij het publiek als bij de jury in de smaak valt, gebruiken we een aantal verschillende papiertechnieken. Want ons doel in 2017 is natuurlijk om de 1e prijs te winnen van de jury voor de mooiste corsowagen én de publieksprijs. Maar daarnaast willen we in 2017 natuurlijk óók weer de verlichtingsprijs winnen!

Om het corsoteam te ondersteunen hebben we de hulp nodig van heel veel ouders! De grootste klus is het maken van de papieren roosjes. Helpen kan door aan te schuiven op woensdag- of vrijdagochtend in de centrale hal op school. Daar maken we waaiers welke vervolgens mee naar huis kunnen worden genomen om roosjes van te maken. Maar je kunt natuurlijk ook een tas mee naar huis nemen met waaiers die gepluisd moeten worden tot roosjes. Zowel het maken van waaiers als het maken van roosjes kun je ook thuis doen. Heb je hierover nog vagen? Vraag dit dan aan één van de leden van het corsoteam.

Heb je geen ervaring met het maken van roosjes of waaiers en kun je op woensdag- of vrijdagochtend niet aanschuiven op school? Geen probleem! Bekijk dan deze instructie en lees de handleiding:

Roosjes maken

 1. Pak een waaier.
 2. Pak het eerste vel en trek deze voorzichtig los.
 3. Zorg ervoor dat je het vel tot aan het binddraad goed lostrekt.
 4. Herhaal dit totdat alle vellen naar binnen zijn getrokken.
 5. let op dat het goed los is en er geen gat in het midden van het roosje is ontstaan.
 6. Rol het binddraad op tot aan de onderkant van het roosje.
 7. Knip het roosje bij, zodat je een rechte bovenkant krijgt.

Waaiers maken

 1. Pak 3 blaadjes crêpepapier.
 2. Maak een ladder van het papier.
 3. Bind het draadje om het midden van de ladder en draai dit meerdere keren om zodat het goed stevig vast zit.
 4. Maak een ronde waaier.

Onze sponsoren